سس سویا نوعی سس تیرهرنگ و شورمزه تهیه شده از دانههای گیاه سویا است که کاربرد فراوانی در آشپزی داشته و از آن برای مزهدار کردن سوپها، مارینیدها، انواع گوشت، ماهی، سبزیجات و دیگر سسها استفاده میشود.
مواد لازم برای تهیه سس سویا خانگی
مواد لازم | میزان لازم |
دانه سویا | 4 پیمانه |
آرد گندم | 4 پیمانه |
آب | 8.3 لیتر |
نمک | 3.5 پیمانه |
مراحل طرز تهیه سویا سس
- پوسته رویی دانههای سویا را کاملا جدا کرده و آنها را بشویید. هنگام شستوشو، دانههایی که خرد شدهاند یا تغییر رنگ دادهاند را از ظرف خارج کنید.
- دانههای سویا را درون یک ظرف بزرگ بریزید و روی آن، آب بریزید طوری که دانههای سویا کاملا با آب پوشانده شوند. هر چند ساعت یک بار سویا را آبکش کنید و مجددا آب به آن اضافه کنید. این کار را باید حدود 5 بار در طول شبانه روز انجام دهید. بعد از عوض کردن چندین بار آب دانههای سویا آنها را درون یک قابلمه بریزید و به همراه آب بین 4 تا 5 ساعت روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا جایی که وقتی یکدانه سویا از داخل قابلمه بر میدارید بتوانید آن را به راحتی با دست پودر کنید.
- دانههای سویا را پس از پخته شدن از قابلمه آبکشی و خارج کنید به کمک پشت قاشق یا غذاساز به صورت پوره کاملا یکدست درآورید.
- آرد گندم را به پوره سویا اضافه و مخلوط کنید تا خمیری شکل شود.
- خمیر را روی یک سطح صاف قرار داده و به قطعات مستطیلی 3 سانتی برش بزنید و برشهای خمیر سویا را روی یک دستمال مرطوب قرار دهید و روی آنها را نیز با یک دستمال حولهای مرطوب دیگر بپوشانید و مواد را همراه با دستمالهای مرطوب داخل یک لایه سلفون بپیچید تا هیچ هوایی داخل آن نشود.
- مواد را برای حدود یک هفته یا بیشتر در جایی تمیز، خشک و تاریک قرار دهید و اصلا به آن دست نزنید.
- پس از این مدت زمان، خمیر را از داخل سلفون و دستمال مرطوب خارج کرده و آنها را کف سینی فر بچینید.
- سینی را مقابل نور مستقیم خورشید قرار دهید تا تکههای خمیر سویا کاملا خشک و قهوهای رنگ شوند.
- بعد از خشک و قهوه ای شدن خمیر سه و نیم پیمانه نمک را با 8/3 لیتر آب داخل یک دبه بریزید و آن را خوب هم بزنید و خمیرهایتان را به محلول آب نمک منتقل کنید و درب دبه را محکم ببندید.
- در هفته اول به صورت روزانه درب دبه را باز کنید و با یک قاشق دسته بلند محلول داخل آن را هم بزنید و بعد از اینکه هم زدید دوباره درب دبه را ببندید.
- پس از یک هفته این کار را به صورت هفتهای یک بار به مدت 6 تا 12 ماه تکرار کنید.
- زمانی که مایع درون دبه به غلظت مورد نظرتان رسید، مواد داخل دبه را با یک پارچه توری صاف کنید.
- سس سویای به دست آمده را داخل قابلمه بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید.
- به کمک دماسنج سعی کنید دمای قابلمه را روی 79 درجه سانتیگراد نگه دارید و اجازه دهید تا سس سویای شما به مدت 20 دقیقه در این حرارت بماند تا پاستوریزه شود.
- سس سویای پاستوریزه شده را درون بطری بریزید و آن را داخل یخچال نگهداری کنید.
نکته
- این سس را می توانید تا سه سال نگهداری کنید البته در صورتی که در بطری با درب بسته باشد.
منبع: نمناک